В системі дієтичного харчування, головне – це навчитися правильно поєднувати продукти під час одного прийому їжі, адже погіршення здоров’я і набір ваги часто пов’язаний з тим, що організм просто не має можливості переварити все те, що споживається людиною протягом дня.
Які продукти не можна поєднувати в одній страві?
Дієтологи вважають, що правильне поєднання продуктів істотно полегшує процес оздоровлення і схуднення людини! Пов’язано це з тим, що кожен продукт має свою специфіку перетравлення, яка формується в залежності від тривалості переробки, її повноти (виводиться або не виводиться частина їжі), а також від наслідків, які надає їжа на функціонування організму. Наприклад, зі зростанням кількості в раціоні легких вуглеводів, вам стає важче налаштуватися на робочий лад, цукор в крові підвищується, гірше протікають обмінні процеси, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, підвищується ризик серйозного набору ваги. У той же час це збільшення може бути пов’язано саме з тим, що ви неправильно поєднуєте продукти харчування в одній страві!
Щоб попередити труднощі в перетравленні і знизити ймовірність набору ваги при складанні меню, варто уникати поєднання несумісних продуктів.
1. Продукти з великим вмістом крохмалю і їжа високій кислотності. Основна проблема полягає в тому, що в шлунково-кишковому тракті в результаті вживання таких поєднань починаються активні процеси бродіння, що викликає такі дискомфортні явища, як здуття і печія. Крім того, процеси обміну речовин сповільнюються, що викликає забруднення кишечника і супутні цьому проблеми. Невдалими комбінаціям в даному випадку можна назвати картопля і томати в свіжому вигляді, банани та цитрусові в одній страві або вжиті в один час, білий рис і кисло-солодкий соус, в тому числі томатний. Але! Важливо відзначити, що кислі овочі та фрукти, оброблені термічно можна вводити в крохмалисті страви, але не в великих кількостях.
2. Фрукти після продуктів, багатих білком. Аналогічно першим варіантом сприяє запуску бродіння в кишечнику. Пов’язано це, перш за все, з тим, що білок перетравлюється набагато довше, чим рослинна клітковина і вода з фруктів.
3. М’ясо і твердий сир. Високий вміст фосфору в останньому перешкоджає ретельному засвоєнню цинку, що міститься в м’ясі. Особливо не рекомендується вживати сир з жирними сортами м’яса, наприклад, з яловичиною або бараниною.
4. Солодке і солоне. Одночасне поїдання антиподів кулінарії передбачає серйозне навантаження на слизову шлунка, що неминуче призводить до її витончення і виникнення серйозних проблем зі здоров’ям, починаючи від легкого гастриту і закінчуючи виразкою!
5. Солені продукти з молоком. Наслідки такого поєднання передбачувані – яскраво виражений послаблюючий ефект, що супроводжується сильним зневодненням організму! Як це не парадоксально, всьому цьому сприяє застій рідини в тканинах і різке уповільнення виведення токсинів.
6. Кавуни, дині та інші продукти, що містять в собі багато води з одночасним вживанням солоних страв, напоїв і солі як такої. Вона перешкоджає виведенню з тканин надлишків води і сприяє інтоксикації, так як погіршується робота печінки та нирок!
Що варто вживати разом?
1. М’ясо і будь-які овочі, крім картоплі. Використовувати рослинну клітковину, замість щільного вуглеводного гарніру – ідеальний варіант для тих, хто не любить відчувати тяжкість після трапези, стежить за фігурою і піклується про стан своїх м’язів. Грубі волокна допомагають переробляти м’ясної білок і швидко виводити шкідливі речовини, що формуються в процесі його засвоєння.
2. Горіхи і фрукти. Дані інгредієнти відмінно доповнюють один одного, особливо, якщо мова йде про перекус між основними прийомами їжі. До того ж ці компоненти містять в собі дуже багато корисних макро і мікроелементів, які підтримують здоров’я і стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.
3. Крохмалисті овочі, крупи зі свіжою зеленню, рибою і фруктами. Подібні поєднання відносно швидко перетравлюються і, до того ж є найбільш збалансованими з точки зору змісту в них корисних речовин.
4. Хлібобулочні борошняні вироби і свіжі фрукти, різні види масел і сухофруктів. Тому, захоплюючись випічкою, варто зробити вибір на користь начинок на основі цих продуктів.
5. Смажені страви і шпинат, або брокколі. При смаженні будь-якої їжі виділяється величезна кількість канцерогенів, які згубно позначаються на роботі всіх органів і систем, а також стають причиною розвитку онкології. У шпинаті і брокколі міститься багато антиоксидантів, які попереджають виникнення подібних захворювань і допомагають шлунково-кишкового тракту справлятися з важкою смаженої їжею!
Які поєднання шкідливі для фігури?
У питанні схуднення правильне поєднання продуктів харчування має ще більше значення.
1. Чай з здобою, цукерками, печивом або бутербродами. Подібним харчуванням балуються багато людей. Воно здається звичним і тому, про користь такого поєднання замислюються тільки тоді, коли на боках з’являються зайві кілограми. У той же час, вживаючи разом з чаєм подібні продукти, ви ризикуєте з’їсти в два, а то і в три рази більше під час перекусу, чим з’їдаєте зазвичай. Не дарма дієтологи рекомендують робити чаювання окремої трапезою і доповнювати його виключно такими продуктами, як мед, молоко, горіхи або сухофрукти.
2. Кава і хлібобулочні вироби. Хороший кави з ранку допоможе прискорити метаболізм і підняти настрій, так як його вживання сприяє виробленню ендорфінів, однак, його поєднання з хлібобулочними виробами зводять позитивний ефект нанівець. Якщо при цьому ви дозволяєте собі пити дешеві сурогати, то зайва вага не змусить себе чекати, а разом з ним прийдуть проблеми і з серцево-судинною системою.
3. М’ясо і тісто – найбільш негативний поєднання для тих, хто хотів би скинути вагу і далі не набирати його. По-перше, білок перетравлюється довго, а вуглеводи з тіста сприяють ще більшого уповільнення травлення. В результаті починається сильне бродіння в кишечнику, продукти переробки застоюються, викликаючи інтоксикацію організму, а разом з тим провокуючи і набір зайвих кілограмів. Звичайно, найяскравішими прикладами зазначеного комбінування можна назвати пельмені, макарони з м’ясною підливою, пюре з котлетами і тому подібні варіанти.
4. Солоні продукти (риба, огірки, інші соління) з великою кількістю води і іншими напоями провокують накопичення надлишків води в тканинах. Крім того, що це безпосередньо сприяє набору ваги, це погіршує метаболічні процеси і стає причиною поганого засвоєння їжі.
5. Різні види білка. Це не є категоричним забороною, однак, якщо ви в одній страві поєднуєте відразу 2-3 види протеїну, то робота шлунка і кишечника суттєво ускладнюється. У той же час, якщо ви налаштовані худнути за допомогою спорту, даний нюанс можна опустити з одним зауваженням – за інші прийоми їжі необхідно вживати більше клітковини.
На першому етапі перетворення проходження зазначеним вище рекомендаціям допоможе позбутися від декількох кілограмів без особливих зусиль. Разом з цим ви поліпшите своє стан і зможете по-іншому поглянути на свій раціон, переглянути власні харчові звички і скласти індивідуальну програму харчування на наступні періоди зниження ваги згідно правильному поєднанню продуктів.
Будь першим хто прокоментує