Натисніть "Enter", щоб перейти до вмісту

Все про користь і приготуванні домашнього крем-фрешу

Страви французької кухні відрізняються вишуканим смаком. Такий їх ефект, в свою чергу, досягається шляхом використання особливих інгредієнтів. Яскравий приклад – крем-фреш. Цей продукт отримав велику поширеність не тільки у Франції, але і на території Бельгії. Однак його без праці може приготувати будь-яка росіянка в домашніх умовах з підручних харчових засобів. Легше, звичайно, замінити крем-фреш чимось схожим за якістю і консистенції, проте в цьому випадку ви ризикуєте позбавити що готується страва національного колориту і достатньої кількості корисних властивостей.

Опис і склад

«Крем-фреш» (на мові оригіналі звучить як «crème fraîche») в перекладі з французької означає «свіжі вершки». Це кисломолочний продукт, який дуже нагадує сметану – і за смаком, і за зовнішнім виглядом. Саме з цієї причини багато кулінарів радять при необхідності використовувати в стравах, де потрібно крем-фреш, звичне для нас ласощі. Однак цей підхід не зовсім коректний, адже французький продукт від традиційної сметани все ж відрізняється: при нагріванні він розділяється на фракції. Висновок: замінювати крем-фреш сметаною виправдано лише в тому випадку, коли рецепт не передбачає термічної обробки страви.

Базовими компонентами крем-фрешу є натуральні жирні молочні вершки. Їх певним чином заквашивают, щоб отримати французький кисломолочний продукт. Найбільше в крем-фреші міститься жирів – приблизно 26 г, тому і калорійність даного ласощі немаленька – близько 250 кКал. Це відноситься повною мірою до продукту, приготовленого в домашніх умовах, в магазинах же ви швидше за все купите крем-фреш не більше, чим 15% -ї жирності. До речі, і вуглеводів в ньому міститься саме 15%, представлені же дані складові компоненти французьких страв в основному лактозою. Кількість білка в крем-фреші близько до 2,3 г.

Продукт багатий вітамінами і особливо – мінеральними сполуками. Серед біологічно активних інгредієнтів крем-фрешу варто виділити аскорбінову кислоту, вітамін А і вітаміни групи В. Мікро- та макроелементи продукту: калій, кальцій, сірка, магній, залізо, натрій.

цілющі властивості

Французький аналог сметани не тільки досить смачний, але і досить-таки корисний для здоров’я ласуни.

Перше, на що позитивно впливає крем-фреш в людському організмі – це кістки і суглоби. Кісткову тканину компоненти кисломолочного продукту зміцнюють. Що стосується суглобів, то їх продукт позбавляє запалення, хрускоту, відчуття скутості. Завдяки крем-фреш можна попередити розвиток остеохондрозу, артрозу, артриту і остеопорозу, а за наявності перелічених захворювань – значно поліпшити стан.

Кисломолочне ласощі французької кухні поширює свою цілющу вплив на серцевий м’яз і кровоносні судини. Це пояснюється присутністю в складі продукту магнію, калію, кальцію і вітамінів групи В. Працюючи в комплексі, вони знижують і стабілізують на бажаної позначці артеріальний тиск, підвищують тонус і еластичність стінок капілярів, знижують ризик розвитку інсульту та інфаркту міокарда. Піклується крем-фреш і про стан нервової системи. Під впливом все тих же вітамінів групи В, калію і магнію людина стає більш спокійним, врівноваженим, частіше перебуває у піднесеному настрої, менше піддається стресам. До всього іншого, налагоджується його сон. Вживання крем-фрешу дає виражений омолоджуючий ефект. Шкіра за рахунок компонентів кисломолочного продукту розгладжується, нігті набувають міцність, волосся відновлюють свою структуру, менше випадають.

Французький аналог сметани володіє протираковими властивостями. Якщо регулярно ласувати крем-фрешем в складі різних страв, можна не тільки попередити появу новоутворень, але і зупинити зростання вже наявної пухлини. Аскорбінка і вітамін А – потужні антиоксиданти, що знищують вільні радикали, які викликають розвиток в організмі людини ракових клітин.

Шкода і протипоказання

На вживання крем-фрешу в їжу не існує будь-яких заборон. Його можна їсти представникам всіх вікових категорій, навіть маленьким дітям. Немає обмежень і щодо годуючих та вагітних жінок. Єдине, що потрібно враховувати – це ймовірність у вас індивідуальної непереносимості компонентів кисломолочного продукту. У великих кількостях є крем-фреш не рекомендується людям з підвищеним вмістом кальцію в крові і тим, хто має схильність до каменеутворення в нирках.

Протипоказаннями до вживання крем-фрешу служать алергія на закваску, целіакія, інфекційна діарея, метеоризм, а також хронічні захворювання органів травлення в стадії загострення – панкреатит, дискінезія жовчовивідних шляхів.

рецепти

Є два основних способи самостійного виготовлення крем-фрешу: без нагрівання і з термообробкою.

Спочатку розглянемо перший метод. Для його здійснення вам знадобиться: натуральний йогурт в якості закваски і молочні вершки з жирністю 33-38%. Візьміть ці два компоненти в співвідношенні 2 ст.л. на 250 мл. З’єднайте їх в ємності, ретельно перемішайте, щоб вийшла однорідна маса (це найкраще робити дерев’яною ложкою), після чого закрийте марлею, складеною в 3-4 шари. Залиште кисломолочну суміш в такому стані в кімнаті до тих пір, поки продукт не загусне. Стандартний період, необхідний для цього – добу. Після закінчення даного терміну ще раз добре перемішайте вміст тари і поставте в холодильник на 6-8 годин.

Приготування крем-фрешу з використанням теплової обробки складається з наступних етапів:

1. Сливки 33% -ної жирності потрібно перелити в каструлю (не металевою!), Поставити на повільний вогонь і нагріти до 72ºС. Щоб не трапилося перегріву, використовуйте для контролю температури кулінарний термометр. Орієнтиром здатний також послужити процес випаровування: рясне відділення непрозорого пара – сигнал до того, що каструлю слід зняти з плити.
2. Тепер ємність з кисломолочної сумішшю потрібно закрити щільніше кришкою і залишити майбутній крем-фреш на 40 хвилин в кімнаті для охолодження. У вас вийдуть вершки, які потрібно охолодити шляхом поміщення в холодну воду. Періодично треба перемішувати вміст каструлі.
3. Охолоджений продукт перелийте в банку. Туди ж додайте кисле молоко, використовувану у вигляді закваски, і гарненько збовтайте суміш. Шийка банки затягніть марлею. Тримайте посудину в кисломолочним продуктом в такому стані три дні в кімнаті. Потім знову збовтайте суміш і приберіть в холод на кілька годин.

Застосування продукту в кулінарії

Крем-фреш, як ви вже знаєте, використовують в основному як компонент різноманітних кулінарних страв французької кухні. Але його можна застосовувати і як самостійний продукт – наприклад, в якості заміни вершкового масла для намазування на хліб. У цьому випадку на етапі другого збовтування в кисломолочну суміш знадобиться вбити віничком сушені прянощі, трави, подрібнений часник, кухонну сіль.

Не забороняється включати крем-фреш в десерти. Для цього до охолодження потрібно ввести в кисломолочний продукт цукрову пудру, після чого ретельно збити його міксером. Нагородою за працю стане отримання маси з повітряної консистенцією.

Млинці, салати, супи, закуски, яєчні омлети, солодкі фруктово-ягідні креми – все це готують з додаванням крем-фрешу.

Термін зберігання в холодильнику аналога сметани, створеного в домашніх умовах, становить від 5-ти до 14-ти днів. При додаванні в продукт свіжої зелені він повинен бути з’їдений вами за три доби.

Будь першим хто прокоментує

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code